Олександр Домбровський: зареєстрували законопроект №10318 про відтермінування запровадження нового ринку електричної енергії на три місяці

22.05.2019 Олександр Домбровський написав на своїй сторінці Facebook:
Ми з колегою Левом Підлісецьким (Lev Pidlisetskyy) зареєстрували законопроект №10318 про відтермінування запровадження нового ринку електричної енергії на три місяці.
1. За два роки після ухвалення Закону України "Про ринок електричної енергії" було зроблено величезний обсяг роботи з підготовки до запровадження нової моделі.
В умовах, які сьогодні склалися, – відставка уряду, розпуск Верховної Ради та позачергові парламентські вибори – ніхто не має права ризикувати інтересами українських громадян та економіки України.
Ми вважаємо, що трьох місяців буде достатньо для того, щоби провести повноцінне тестування готовності учасників до роботи на новому ринку електричної енергії та проаналізувати фінансові наслідки його запровадження. 
Після парламентських виборів, формування нової коаліції та уряду ми зможемо повернутися до реального запровадження нової моделі ринку електроенергії.
Це, без сумніву, допоможе зменшити ціни на електричну енергію для споживачів та створити ефективну конкуренцію, відповідно до стандартів Третього енергетичного пакету. Але для цього потрібно провести глибокий аудит готовності всіх учасників ринку.
2. Для нівелювання негативних цінових тенденцій на новому ринку після його відкриття також пропонується надати НКРЕКП відповідні повноваження щодо встановлення граничних цін на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку, балансуючому ринку та за двосторонніми договорами. Зазначені повноваження надаються винятково як тимчасовий захід на перехідний етап, який триватиме 12 місяців.
3. Як і обіцяли, в законопроекті врегульовуємо інтереси споживачів, що встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашні сонячні електростанції потужністю до 30 кВт.

Читай також

Архів